Plattegrond attentiestenen bij VVV Schijndel

19 oktober 2015 (week 43 2015)

Sinds januari 2014 kent de gemeente Schijndel gedenktegels voor het verdwenen bouwkundige erfgoed. U bent ze vast wel eens tegengekomen.

Attentiestenen
De opvallende tegels van 50x50cm liggen in het trottoir. Het betreft een initiatief van architect Steven Woudstra en zijn aan het gemeentebestuur aangeboden door stichting SOS700. Het doel van de attentiestenen is om de inwoners van Schijndel zich bewust te laten worden van de veelal fraaie gebouwen die hier in de gemeente hebben gestaan, dan wel van een vroegere functie die een huidig gebouw heeft gekend.

Veel historische gebouwen zijn gesloopt ten gevolge van (in)directe schade van WOII, maar ook door genomen besluiten, genomen in een andere tijdsgeest. Veel oudere Schijndelaren kennen de verschijningsvorm echter nu nog steeds en zullen een eerbetoon hieraan zeker waarderen. Voor de jonge generatie in ons dorp is dit initiatief juist de gelegenheid om het bouwkundig erfgoed alsnog te leren kennen. Het dient wellicht ook ter waarschuwing om voortaan zuiniger te zijn op ons huidige erfgoed.

Website
Op de website: www.historisch-schijndel.nl is veel informatie te vinden over de geschiedenis van deze panden die uit het Schijndelse straatbeeld zijn verdwenen, maar ook nog altijd bestaande bijzondere gebouwen die een andere functie hebben gekregen. Inmiddels zijn zes gemeentes in Nederland ook met de attentiestenen aan de slag zijn gegaan. In totaal zijn dat bijna 80 exemplaren. In Eindhoven en Leusen liggen de attentiestenen al op verschillende locaties.

Gratis plattegrond
Op verzoek van vele Schijndelaren heeft de Stichting voor Toerisme en Recreatie Schijndel een plattegrond ontwikkeld met daarop de locaties van de 25 verschillende stenen. Foto’s van de attentiestenen staan op de achterkant genummerd zodat eenvoudig een wandelroute of fietstocht samen te stellen is langs de verschillende stenen. Deze plattegrond is gratis af te halen bij VVV agentschap, Pompstraat 17 in Schijndel. Geopend van dinsdag t/m zondag van 13.00 tot 17.00 uur. Telefoonnummer: (073) 549 22 76. Website: www.vvvschijndel.nl